Vimab Group på Rebuild Ukraine-mässan: ”Hoppas vara en förebild för svenska företag i återuppbyggnaden av Ukraina”

12 december 2023

Intresset för att delta i återuppbyggnaden av Ukraina är påtagligt bland svenska företag, och Vimab Group, närvarande på Rebuild Ukraine-mässan i Warszawa, delar sitt engagemang för att stödja landets återhämtning.

Efter 21 månader av pågående blodiga strider i östra Ukraina är optimismen påtaglig på mässgolvet, trots krigets skugga i bakgrunden. Livet återgår till det normala i större delen av landet, och återuppbyggnaden av skolor, sjukhus och infrastruktur i de mer stabila regionerna pågår. Prognoser indikerar en förväntad tillväxt på 3-4 procent i Ukrainas BNP detta år, vilket tyder på en gradvis återhämtning från den fullskaliga invasionen i februari 2022.

Håkan Jyde, VD för Scania Ukraine och bosatt i Kiev, är optimistisk och delar företagets framgångsresa på mässan: ”Vi har investerat och byggt ut för att kunna leverera till alla kunder. Efterfrågan på lastbilar ökar, och för Scania är detta det bästa året någonsin i Ukraina. Jag hoppas att vi kan vara en förebild för svenska företag i återuppbyggnaden av Ukraina.”

Rebuild Ukraine-mässan, som rymmer över 500 europeiska företag och tusentals besökare, agerar som en plattform för kunskapsdelning och affärskontakter. Vimab Group är en av de 47 svenska företagen på plats, och de strävar inte bara efter affärsrelationer utan även att lära och skapa en stark position på den öppnande marknaden.

 Josab Water Solutions ser möjligheter till snabba resultat, som VD Jane Jeppson berättar efter ett möte med en kommun som lider av krigets påverkan.

Regeringens nya biståndspolitik, representerad av bistånds- och handelsminister Johan Forssell, fokuserar på att stödja svenska företag och skapa affärsmöjligheter på den ukrainska marknaden. Forssell betonar vikten av att kombinera biståndspolitik med en långsiktig utvecklingspolitik.

På Rebuild Ukraine-mässan möter svenska företag och deras representanter utmaningar kring finansiering och risker. Medan svenska statens organisationer som Sida och Exportkreditnämnden är närvarande för att bistå, är det tydligt att det finns en oro kring de oklarheter som finns gällande hur affärer ska komma till stånd och vilka som kommer att bära ansvaret.

Vimab Group och andra svenska företag ser fram emot att vara en del av Ukrainas återuppbyggnad och hoppas på ökad tydlighet och stöd från både svenska och internationella myndigheter för att underlätta affärsprocessen. Orden från Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko sammanfattar stämningen på mässan: ”Vänta inte med affärerna. Gör dem nu. Snart har vi en ny kall vinter i Ukraina.”

Här kan ni hitta ett längre reportage från mässan: https://www.nyteknik.se/nytt-fran-ny-teknik/hoppas-att-vi-kan-vara-en-forebild-for-svenska-foretag-i-ateruppbyggnaden-av-ukraina/4210049